209 826 избиратели в област Велико Търново имат право на глас в неделя 12-11-2021 13:26:35

209 826 избиратели от областта имат право на глас в предстоящите избори на 14-ти ноември. 220 са кандидатите за народни представители в листите за Четвърти многомандатен избирателен район, тъй като един кандидат бе дерегистриран, а друг почина.

Разкритите секции на територията на областта са 420, в 311 от тях ще се гласува с машина, като в 39 ще има по две устройства за гласуване.

 

Николай Илиев, председател на РИК:

Със сигурност липсата на нормални обучения по общините ще доведе до затруднения, вероятно в някои от членовете на СИК. Разчитаме, че съставът е горе-долу инедтичен с този от юли месец по комисиите и те вече имат необходимия опит.

06:00 – 06:16 Това, че изборите са две в едно ще увеличи и техния обем на работа и ще ги забави. Както и факта, че в 30% от секциите ще има направено контролно проброяване на разписките от машинното устройство.“

 

По думите на председателят на РИК, е осигурена безопасността и на гласуващите, и на членовете на СИК.

 

Николай Илиев, председател на РИК:

Осигурени са дезинфектанти, маски, ръкавици. Осигурени а и лица, които ще се занимават само е единствено с дезинфекция на помещенията в изборната нощ, както на помещенията и коридорите в Областна администрация, така и на тези в 5-ти корпус, където също вероятно ще се наложи да изчакват СИК“

 

За разлика от предишните избори, този път са разкрити четири подвижни Ковид секции за карантинирани лица – две на територията на Община Велико Търново, една на територията на Община Горна Оряховица и една на територията на Община Павликени. Три са ковидните болнични секции, две от тях във Велико Търново.