Заменят няколко липи в центъра на Велико Търново с нови дървесни видове

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка е силно засегната и компрометирана.

0
5

Няколко липи в центъра на Велико Търново ще бъдат заменени с нови дървесни видове, подходящи за градска среда и с плитка коренова система. Повод са многократни сигнали и жалби, подадени от граждани за нарушаване на целостта на сградите по улица „Цар Тодор Светослав”. В тази връзка Община Велико Търново предприема ремонт на тротоарната настилка и поетапно премахване на няколко липи.

Със засаждане на нови дървесни видове с плитки корени няма да бъде нарушавана техническата инфраструктура, същевременно ще бъде запазена и зелената градска система в района.

Обсъден е и вариант за редуциране на повърхностните корени на липите, който обаче се оказва неприложим – ако бъде приложен, устойчивостта на дърветата при силни въздушни течения ще се окаже сериозно нарушена.

Заради разрастването на кореновата система на липите тротоарната настилка по улица „Цар Тодор Светослав” е силно засегната и компрометирана. Исканията от гражданите са основателни, тъй като липсва достатъчно отстояние на дърветата от сградата, съгласно нормативните изисквания от Закон за собствеността.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here