Първа събота в Истанбул, от началото на декември, без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени. За първи път от 4 декември, когато беше въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на най-големият град в Турция ще могат да се движат свободно в събота от 5:00 часа сутринта до 21:00 часа вечерта.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). 

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време до 19:00 часа.Те също така приемат посетители до запълване на 50% от капацитета им. Спортните площадки и басейните остават затворени.

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата. Истанбулската голяма община възстанови пътуването на възрастните с безплатни карти в градския транспорт, но само във времето между 10:00 и 14:00 часа.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин. В рисковите окръзи се запазват ограничителните мерки, включително забраната за излизане през уикендите. Министерството на вътрешните работи е изпратило нареждане до властите в окръзите за засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here