Участници в протестите в ливанската столица Бейрут нахлуха във външното министерство и останаха там в продължение на няколко часа. Те обявиха, че създават “щаб на революцията” и започнаха да горят документи и изображения на президента на страната Мишел Аун. Стигна се до намеса на армията, която освободи сградата от намиращите се вътре близо 100 души, предаде Би Би Си.

Демонстрантите обаче превзеха две други министерства – на енергетиката и икономиката.

при сблъсъци между протестиращите и силите на реда в центъра на столицата е загинал един полицай. Някои от участниците в акцията хвърляха камъни срещу полицията. Силите на реда откриха стрелба с гумени куршуми и употребиха сълзотворен газ.

Пред сградата на парламента са издигнати барикади, за да не могат демонстрантите да влязат в нея.

По улиците патрулират военни, с автомобили, в които са разположени картечници.

По данни на Червения кръст, при размириците са пострадали най-малко 230 души. Според местни медии пострадалите са близо 500.

16 служители на пристанището на Бейрут са били задържани във връзка с разследването на експлозията тази седмица, при която загинаха над 130 души, а други над 5 000 бяха ранени, предаде АП, като цитира местни медии.

Досега са разпитани 18 души. Всички те са пристанищни и митнически служители, както и лица, отговорни за поддръжката в хангара, където от години се съхраняват 2 750 тона взривни материали.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here