Разнообразие от ръчно изработени мартеници в центъра на старата столица

Тази година залагат отново не само на белия и червения цвят, но и на по-нестандартните цветове и форми.

0
5

Разнообразие от ръчно изработени мартеници предлагат масово търговците в центъра на старата столица. Дни преди 1-ви март вече са изкарали всички видове мартеници. Тази година залагат отново не само на белия и червения цвят, но и на по-нестандартните цветове и форми.

На щендерите по главната улица на старата столица могат да се видят окичени най-различни мартеници – с пискюли, с мъниста, гривни с имена, за закачане, дори и по-масивни за офиса, дома или автомобила. Тенденциите сред мартениците не се променят. А търговците са подготвили всякакви модели за всеки вкус и джоб.

Здравко Александров, търговец

Откакто времето се оправи се купуват мартенички. Търсят по традиционните, най-хубавите. Ето преди малко купиха ето такава мартеница, най-скъпата – 12 лева.”

Людмил предлага на търновци по-специфични мартеници, изработва някои от тях и на място пред клиентите.

Людмил, търговец

Всичко на ръка се прави. Кратунки има нарисувани, тези другите кончета ние си ги правим. Това са плочки от полимерна глина и те се правят от нас.”

Тази година тенденцията сред мартениците е насочена към ръчната изработка и естествените материали. Голяма част са изработени от вълна, като в тях са вплетени традиционни български мотиви. Всяка една цена, която се поиска за ръчно-изработена мартеница си струва, на мнение е Благовеста.

Благовеста

Сега си купих ръчно изработена мартеница, която да може да се ползва целогодишно – традиционното бяло и червено и вътре като се сложат цветя, ще бъде и за Баба Марта и за първа пролет.”

Цените на тазгодишните мартеници варират от 50, 60 стотинки за малките до 80 лева за най-големите мартеници. Щендерите ще бъдат на разположение на търновци до 2-ри март.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here