При 61.74% обработени протоколи във Велико Търново: ГЕРБ-СДС – 23.45%, ИТН-21.43%, БСП-20.85%

Средно между 20 минути продължава приемането на изборните книжа на всяка една от секционните комисии.

0
1

ГЕРБ – СДС е първа политическа сила във Велико Търново при обработени към 14 часа днес 61% от протоколите в РИК. Партията на Бойко Борисов в региона има 23,45%. На второ място е “Има такъв народ” с 21,43%. БСП заема трето място с 20,85%. Демократична България – Обединение е събрала 6,48%, ДПС – 5.41% , “Изправи се. Мутри вън” – 4,67%.

Средно между 20 минути продължава приемането на изборните книжа на всяка една от секционните комисии. В много от тях се откриват грешки. Макар да не се осъществи в пълна степен машинно гласуване на територията на областта, все пак има хора, гласували по този ред. Гласовете са преброени чрез финална разпечатка, обясниха от РИК.

Десислава Йонкова, председател на РИК

Въпроса е, че когато са пренасяли данните от протокола-разпечатка на машината в протокола на хартиената бюлетина, съответно много от секциите не са пренесли на правилния ред и дори да са отишли за съответната партия и коалиция, не са отишли при правилният кандидат. В този смисъл постоянно сработват контроли. На всичкото отгоре, като протокол, тъй като реално се събират гласовете от машината и хартиените бюлетини, постоянно има технически грешки относно сбора на едните и другите преференции.”

Установяването на вида на грешката и нейното поправяне също отнема от време, което забавя отчитането на изборните резултати.

Десислава Йонкова, председател на РИК

Искам да кажа, че волята на гласоподавателя по никакъв начин не е накърнена, доколкото става въпрос за технически грешки. С оглед обстоятелството, че протокола е към 18 страници няма как тези технически грешки да не повлияят на времето, което е необходимо, за да се отчетат изборните резултати.”

До 14 часа днес приетите протоколи бяха 61,74%. Процентът на гласувалите избиратели 49,46%. Обработването на протоколите се очаква да продължи до края на деня.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here