Поликрайще чества 100 години организирано дарителство

Много са благодетелите в селото за тези години. Денят се свързва с имената на Хаджи Трифон Тодоранов и Ангелина Хаджи Трифон Тодоранова.

0
26

Великотърновското село Поликрайще чества 100 години организирано дарителство. Много са благодетелите в селото за тези години. Денят се свързва с имената на Хаджи Трифон Тодоранов и Ангелина Хаджи Трифон Тодоранова. В празничният ден традицията бе спазена, а отличия получиха 7 от дарителите.

Денят на дарителите на Поликрайще е съществувал от 1919 до 1944 г. и след това е бил забранен. На него са се чествали с църковна служба и програма в училището дарителите на общественозначими дела. И до днес изграденото през годините е гордост за хората в селото.

д-р Мариана Георгиева-Гросе

Това което днес е останало още пред очите ни, е новата ни църква, която е осветена през 1885 и камбанарията на нея. На нея са изписани имената двама от дарителите, а другите останали като сътрудници – Трифон Млеченков и Атанас Сърнов. Другата единствена внушителна сграда, която имаме от дарителството е нашата прогимназия.”

Продължители на дарителството в село Поликрайще се откриват и днес.

д-р Мариана Георгиева-Гросе

Имаме наши съселяни, които и днес както техните предшественици работят упорито и наред с всичко, за което им трябват средства, за да поддържат тяхната работа, те са се отзовавали на всяка една молба от страна на училище, спортното ни дружество, съставите на читалището, на църквата.”

Сред отличените имена за “Заслужил дарител на Поликрайще” и “почетното отличие поименна награда “Хаджи Трифон Тодоранов и Ангелина хаджи Трифон Тодоранова” са Румен Тодоранов, Марин Маринов, Йончо и Тошко Попови, Миглена Вачева, Димитър Сърнов и Марин Богомилов. За първи път беше връчена и поименна стипендия “Свещеник Георги Полуганов” на най-добрата ученичка в училището.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here