Пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев с премиера в МДТ

Обичаната пиеса на Стефан Цанев е създадена преди повече от 20 години, но продължава да звучи актуално и днес.

0
1

МДТ „Константин Кисимов“ с ново премиерно заглавие – пиесата „Животът – това са две жени“ на Стефан Цанев. Постановката провокира към размисъл за невидимите неща в живота, за покаянието и прошката, за трудните решения и трудния избор, за живота с цялото му многообразие и липсата на рецепта как да го живеем.

Обичаната пиеса на Стефан Цанев е създадена преди повече от 20 години, но продължава да звучи актуално и днес. Нов прочит на „Животът – това са две жени“ на сцената на великотърновския театър предлага гост-режисьорът Невена Митева.

Невена Митева, гост-режисьор

В пиесата става дума за среща на едни поколения. Много често говорим как сме се откъснали от традициите, как не уважаваме традициите, не уважаваме старите хора, не ги слушаме. В тази пиеса се срещат точно една жена, която носи традициите и една млада дама, която е видяла целия свят.”

Ролите в спектакъла изпълняват актьорите Стефка Златкова, Силвия Шекилова и Стоян Борисов.

Силвия Шекилова

Една съвременна, модерна жена с изключително голямо самочувствие, интелигентна, тя смята от началото на пиесата, че само нейната правда съществува. Но ми харесва това, че сблъсквайки се със Секула, тя си дава сметка, че нищо от това, което смята, не е точно така.”

Стоян Борисов

На пръв поглед това е женска пиеса, обаче е писана от мъж. Той казва – да, в живота на мъжа всъщност има две жени. Той се опитва да балансира и да извади най-доброто от тях. Такъв е самият персонаж, това е късмета – да го изиграя. Той се опитва винаги да открива и да изважда най-доброто от дете и когато е при тях, на сцената, се получава. Но когато го няма, има друг тип действие – нещо, което могат да си кажат само две жени, когато мъжа не е там.”

Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, а с музиката за постановката се е заел Петър Атанасчев. Гост-режисьорът Невена Митева сподели, че спектакълът ще предложи на публиката не само много хумор и мелодрама, но и огромна доза оптимизъм. Премиерата е на 8 април.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here