Оперетата „Принцесата на цирка“ на Калман е новото премиерно заглавие в афиша на МДТ

За виенската оперета са характерни острите драматични сблъсъци, ярката емоционалност, типични елементи с комично-фарсов характер и танцувалност.

0
7

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман е новото премиерно заглавие в афиша на великотърновския театър. Представлението се счита за едно от върховите постижения в творчеството на Калман. Режисьор на спектакъла е Стефан Донев. Участват още солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ.

В оперетата успоредно се развиват няколко жанрови линии. От една страна има драма, представена чрез любовта между Сузана и Мистър Хикс. Другата жанрова линия – комичната двойка Тони и цирковата актриса Мейбъл. Третата жанрова линия е моторът на цялото действие – барон Шатоньоф. Има и друга линия – тази на цирковия клоун Пинели.

Стефан Донев, режисьор

Съчетаването на тези различни жанрови линии и и тяхното развитие, това е ключа към всяка една оперетна постановка. По това се отличава оперетата в доста висока степен от комичната опера, от която тя дефакто произлиза.”

За виенската оперета са характерни острите драматични сблъсъци, ярката емоционалност, типични елементи с комично-фарсов характер и танцувалност. Типичен пример за това е арията на Мистър Хикс, в която по изключително ярък мелодичен план са създадени настроенията на героя.

Васил Вълчев, директор на МДТ Константин Кисимов“

Включва и виенския валс, особена най-лиричните моменти между двамата главни герои. Използва на доста места и европейските танци, които нахлуват и популярни именно в началото на 20-ти век.

Над сценографията и костюмите работи художникът Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова.

Катя Богданова, хореограф

Имаме два плана и при нас поставени като режисьорска задача. Единият вид, в който се появяват момичетата са приятелки на една от участващите в пиесата, другите са клоуни.”

Лидия Къркеланова, художник

Декора ни е доста условен, донякъде дори абстрактен, от което сме се опитали да създаден точно атмосферата на двете места на действие – едната е цирк, втората е дворец. Може да е пандемия, може да сме на 30%, но ние ще сме в целия си блясък.”

Премиерата на обичаното музикално заглавие е на 2 март.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here