НВУ „Васил Левски” вече има Фестивален военен духов оркестър “Маестро Николай Косев”

Фестивалният оркестър ще носи името на майор Николай Косев.

0
1

Фестивален военен духов оркестър „Маестро Николай Косев” ще представя Националния военен университет „Васил Левски” във всички официални събития, празнични концерти и фестивали, информираха от висшето училище. Предложението оркестърът да носи името „Маестро Николай Косев” е на началника на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов и вече е утвърдено от министъра на отбраната.

Новата формация обединява Военния духов оркестър на НВУ и Военния духов оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Фестивалният оркестър ще носи името на майор Николай Косев, който дълги години беше диригент на Военния оркестър на НВУ и председател на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”.

Старшина Емил Косурков

Искам да благодаря на първо място на бриг. ген. Иван Маламов и заместник-началникът на университета полк. Евгени Пенчев, да благодаря от името на всички колеги, за хубавата идея, която имаха и за нейното осъществяване. Наистина е прекрасно да се почете майор Николай Косев за свършената работа през всичките тези години и за всичките идеи, които е имал и които е развил.“

От 2006 година НВУ „Васил Левски”, съвместно с Община Велико Търново и фондация „Международен фестивал на военните оркестри” е съорганизатор на Международния фестивал на военните оркестри. Фестивалният военен духов оркестър участва всяка година в във форума и предизвиква аплодисменти и емоции на гражданите и гостите на Велико Търново. Поради пандемията обаче през изминалата година такъв не беше проведен.

Старшина Емил Косурков

Тази година, надяваме се, всичко да мине по план, както се казва, и този фестивал да се получи, в какъвто и вариант да бъде, но все пак да го има, да се отбележи изданието. Но всичко в момента е в процес на обмисляне, като програма, макар, че има точки, по които вече се движим. Надявам се да се случи. ”

Оркестърът на НВУ е постоянно ангажиран с мероприятия в общината, в областта и не само. Музикалните им изпълнения са част и от празничната атмосфера в Деня на Независимостта на България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here