Книга с български легенди в рими издаде Таня Мезева

41 легенди на различни теми са събрани в книгата.

0
1

Таня Мезева издаде нова книга, озаглавена „Шевици от раклата“. Съдържа легенди, притворени в стих, на различни теми – за жената, за българката, за героизма, за мъже, които са оставили някаква следа, за природни забележителности. „Шевици от раклата“ е седмата книга по ред на писателката.

41 легенди на различни теми са събрани в книгата „Шевици от раклата“. Чрез рими писателката Таня Мезева пресъздава своите истории.

Таня Мезева

Когато в една легенда или в един разказ е пресъздаден в рими, поне според мен, в него има мелодиката, има музиката и много по-лесно се чете от читателя.”

Книгата е продължение на „България ще я бъде“, която излиза през 2019 година. В нея също има легенди.

Първата легенда беше съвсем случайна. Реших просто да опитам, защото обичам да пиша детски стихове и когато пишеш една легенда, тя е нещо като приказка. Римите, които се редят, са лесно смилаеми, липсват някакви метафори, сложности и т.н. Тази легенда мисля, че беше „Легенда за Пиринския змей“ и когато я представих, усетих, че този тип стихове много лесно се четат от хората и им е любопитно. Оказа се, че на мен също ми е много интересно. ”

Подготовката за седмата книга не отнема много време. Корицата е дело на писателката.

Задължително исках да има шевици, оттам дойде и заглавието. Тъй като исках да има ракла на корицата. Започнаха да ме търсят от различни места, обаче на мен не ми харесва, не е моето. И тъй като аз си рисувам. През последните години отключих нещо, което е по-скоро любителско, на ниво лаик, обаче рисувам. И се получи това. Пак не е перфектно, но в края на краищата си е мое и събира всичко това, което аз искам да има като смисъл в книгата.”

Таня Мезева сподели, че вече обмисля нов проект за дуетни стихове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here