Момчил Караиванов, оперен певец: Това, което загубихме през тази година не е толкова липсата на финансиране и продажба на билети, а липсата на сцена

Финансовите загуби, заради пандемията, с времето ще се възстановят, но дългото отсъствие от сцената и публиката може да се окаже пагубно.

0
7

Тежка беше годината за оперното изкуство не само в България, но и в световен мащаб. Загубеното през тази година не е толкова липсата на финансиране и продажба на билети, а липсата на сцена, коментира оперният певец Момчил Караиванов. Солист в момента в Пловдивската опера, Варна и търновския театър, той е на мнение, че живият контакт с хората е изключително важен за един артист.

Финансовите загуби, заради пандемията, с времето ще се възстановят, но дългото отсъствие от сцената и публиката може да се окаже пагубно.

Момчил Караиванов

Това е най-ценното нещо, което надявам се, че не сме загубили, но се опитваме, нещо като гаснеща жарава, малките въгленчета, които са останали, да запалим нов огън. Това е което загубихме.”

Живото изкуство трудно може да бъде заменено от това през екрана, категоричен е оперният певец.

Момчил Караиванов

Смисъла на оперното, мюзикълното, театралното изкуство е то да се случи в момента и то да отшуми във вечността. Да няма запис на това нещо, да не може да се гледа като един филм. И самото ходене на театър не е просто отивам на театър или опера и си тръгвам, то е ритуал – да се прибереш от работа, да облечеш други дрехи, да изпиеш чаша вино преди това или след това.”

Около 85% от сценичните изяви на Момчил през изминалата година отпадат. Много от неговите колеги се прибират в България, което означава, че в световен мащаб ситуацията е трудна.

Момчил Караиванов

Много близки приятели сме с Кирил Манолов – световен певец, който не слизаше от световните сцени, Камен Чанев, мир на душата му, той също се прибра в България, Владимир Стоянов, който никога нямаше да можем да гледаме. Това е едно от позитивните неща – да гледаме на българска сцена.

От една страна е хубаво за нас, че можем да ги видим и за публиката, но от друга означава, че в световен мащаб те изгубиха ангажиментите си.”

Непрекъснатите промени, свързани с мерките заради пандемията, допълнително утежняват работата на артистите. Въпреки това подготовката не спира. В музикално-драматичния театър вече работят по ново заглавие „Принцесата на цирка“, надяват се скоро да го представят пред търновската аудитория.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here