Свободата и съзерцанието показват художниците Калина Мавродиева и Юлий Таков в изложбата “Да можеш да летиш”

Съвместната изложба представя няколко цикъла картини, засягащи темата за свободата и съзерцанието.

0
7

Изложба “Да можеш да летиш” подредиха в Изложбени зали Калина Мавродиева и Юлий Таков. Съвместната изложба представя няколко цикъла картини, засягащи темата за свободата и съзерцанието. Проявата се осъществява с подкрепата на национален фонд „Култура“ и община Велико Търново, а експозицията може да бъде разгледана до 18-ти януари.

Темите за свободата и съзерцанието през различния поглед на творческия тандем присъстват в повечето от общо 40 картини. Формите и цветовете на облаците, които рисува Калина отвеждат към онези моменти на съзерцание, в които човек се чувства свободен.

Калина Мавродиева

Това са едни моменти, в които човек все по-трудно успява да усети в това забързано ежедневие, съвременното в което ние живеем. В самия процес на рисуване аз търсих и за себе си, че усещам да остана сама със себе си и да имам това време да мечтая, това усещане в самите картини, което надявам се те носят.

Картините на Юлий пък могат да се разделят в две серии – „Дългото пътешествие“, където в центъра е художника и значимостта, която придава на собствените си занимания и работата с големите цветни петна, озаглавена „Реалността е загадка“.

Юлий Таков

Общо взето хората са с гръб. Човек гледа към нещо, което го поразява с някаква визуална сила, но всъщност това е той. Вижда онова, което се случва в него. Тези цветни петна са като едно огледало, в което се отразява.”

Макар, че Калина и Юлий не са от Велико Търново, без колебание се спират на старата столица, за да покажат своите творби. За съжаление епидемиологичната обстановка не позволява да се срещнат с други художници, но картините им достигат до тях. След старата столица, творбите ще бъдат изложени и в Художествената галерия в Плевен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here