Галина Цветкова с поредна интересна и провокативна авторска изложба

„Летящи ризи” е проект, реализиран близо до концептуалните линии на други авторски изложби.

0
4

Поредна интересна и провокативна авторска изложба представи на великотърновци художничката Галина Цветкова. „Летящи ризи” е проект, реализиран близо до концептуалните линии на други авторски изложби. Фокус на творческия интерес в този свързан процес е художествената намеса в нещата от бита. За целта е превърнала в изкуства ризи.

Всяка една от изложбите на Галина Цветкова е провокирана от предходната. Така е и с „Летящи ризи”.

Галина Цветкова

В най-близък план настоящата изложба може би има връзка с “Обличани рокли“ – интерпретирането на дрехата, но се различават. Там роклите бяха нарисувани, а тук ризите се ползват като артефакт. Творческата програма съхранява автентичността на ризите по отношение на цвета и всичко е подчинено до самия сюжет на внушението на цвета и асоциациите, които събужда.”

Птиците в композицията създават впечатление за летене, така идва и заглавието на изложбата. Провокативна е и подредбата на експозицията.

Галина Цветкова

Вкарвам едно подходящо съчетание между реалистично и имагинерно пространство в самите рисунки. Смесвам живописни моменти с рисунката в детайла птици, а с цвета си играя по ризите.”

Галина Цветкова, която е и преподавател във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ сподели, дори и сега, по време на пандемия, позицията на изкуството изглежда интересна.

Галина Цветкова

Търсенето на нови начини на показване, въобще на съществуване, както експеримента тази изложба да я открия в деня преди да затворят изложбените зали, създаде в мен една интересна провокация за статута на изложбата съществува ли или не, но както знаем изкуството вече е навсякъде.“

Изложбата „Летящи ризи” ще бъде на разположение на великотърновци до 20-ти януари.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here