Заслужена награда

„Златен век“ - звезда, втората по категория награда на Министерството на културата получи Иван Александров, д-р по културология и зам. директор на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“

0
20

„Златен век“ – звезда, втората по категория награда на Министерството на културата получи Иван Александров, д-р по културология и зам. директор на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ във В. Търново.Отличието му е присъдено за значим обществен принос в сферата на културата и библиотечното дело. Освен тази награда, Иван Александров е носител и на наградата „Златен век“ – Симеон Велики. Основание за присъденото отличие е дейността на библиотеката в сферата на книгоиздаването, тъй като Великотърновската регионална библиотека е една от малкото библиотеки в страната, която се занимава с това. През миналата година са преиздадени две книги – „“Царевград Търново“, с осъвременяване на езика, и книгата на Марин Ковачев за живота и делото на Матей Преображенски.Издадена бе и книга на детския писател Цоньо Калчев, автор на известното стихотворение „Сладкопойна чучулига“.

В момента Великотърновската регионална библиотека се радва на добра посещаемост, предимно на редовните читатели, които търсят художествена литература. Поради това, че достъпът до читалнята е ограничен, научните специалисти са по-малко, работят и филиалите в града при спазване на противоепидемичните мерки.

Снети от план са срещите с известни интелектуалци и творци, а в момента персоналът на т.н. вътрешни служби работи в къщи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here