Урна с кости, гроб на висш духовник и огромна по размери ранно византийска базилика откриха в местността „Френкхисар“

Мястото се проучва от 2014 година, а ръководители са проф. Хитко Вачев и археологът Илиян Петракиев.

0
4

Тухла от втората половина на 13-ти век, гроб, разположен в преддверието на църквата и базилики само част от откритите находките от археологическите проучвания манастира „Френкхисар“ във Велико Търново. Мястото се проучва от 2014 година, а ръководители са проф. Хитко Вачев и археологът Илиян Петракиев.

На мястото бе открита ранновизантийска базилика, съществувала през 6 век. Тя е под останките на църква, построена през 13 век. Разкрити бяха интересни погребения на висш духовник. Една от находките е тухла със седем редов надпис – стих от „Евангелието на Йоан“.

проф. Хитко Вачев, археолог

Обстоятелствата около които беше открит този епиграфски паметник повдигат изключително важни въпроси. Той беше открит в гроб под черепа на погребан мъжки индивид.

Проучванията които проведох се оказва, че такива тухли, които се наричат подвъзглавие, се поставят под главата на починали висши църковни дейци.”

Това откритие обогатява знанието за погребалните практики, извършвани в периода 13-14 век. На този етап обаче не може да се каже кой е погребан в манастира.

проф. Хитко Вачев, археолог

Без съмнение наличието на двоен патриаршески кръст и този текст дават основание да се предполага, че това е игумена на манастира, който обаче е бил достатъчно значима личност

Тази година археолозите залагат и сондаж пред западната фасада на базиликата и откриват три гроба от ранновизантийската епоха. В единият от тях откриват останки от текстил.

проф. Хитко Вачев, археолог

Става дума за златотъкан текстил, който обрамчвал воал, с който е била покрита главата на погребаната жена. Нишките, които открихме са от чисто 24-каратово злато и са с дебелина 1/12-та от милиметъра.”

По думите на проф. Вачев наличието на облекло от подобен тип предполага богата и високо разположена в социалната йерархия прослойка.Археологът Илиян Петракиев допълни, че са попаднали и на цистов гроб, покрит с каменни плочи, в който е била поставена урна с кости, датираща от 4 век пр.Хр.

Илиян Петракиев, археолог

Антропологичният анализ е интересен, но поради високата температура, при която са горели костите – 800-900 градуса те са трудни за анализ.”

Това е първото и като хронология и като тип погребение в околностите на град Велико Търново.“

Разкопките в местността се извършват с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here