Велико Търново отбеляза Димитровден

По традиция общественици и миряни се събраха в двора на църква-музей „Св. Димитър Солунски“, за да се помолят за здраве.

0
14

Велико Търново отбеляза Димитровден с шествие, литургия и курбан. По традиция общественици и миряни се събраха в двора на църква-музей „Св. Димитър Солунски“, за да се помолят за здраве. В народния календар празникът бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Имен ден празнуват всички, които носят името Димитър и неговите производни.

Празникът Димитровден в старата столица започна със Света литургия в църквата „Успение Богородично”. Малко преди обяд литийно шествие с иконата на св. Димитър премина през Владишкия мост, за да стигне до църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново

Датата 26 октомври 1 185 година е сред най-светлите дари в хилядолетната българска история. Въстанието на братята боляри и първи царе на Второто българско царство е сред най-големите извори на националната ни гордост. Освен да носи свобода това велико събитие не е само свободата ни, а стои в основата на издигането на България до величието на имперска сила през Средновековието, издигането на Търновград като световен, държавнически, военен, политически, културен и духовен център.“

На днешния ден празнуват и строителите, които отбелязват професионалния си празник.

Ина Минчева- Кърджилова- председател на Областното представителство на Камарата на строителите

Във великотърновска област в професионалния регистър на строителите в България има регистрирани 155 фирми – с 10 повече от миналата година. 85 от тях са членове и на Камарата на строителите. Всички тези фирми със своя професионализъм и отговорност допринасят за облика на старата столица и на цялата област.“

Десетки миряни прекрачиха прага на църквата „Св. Димитър Солунски“ и отдадоха почит на светеца. Сред тях бе и именичката Димитрина.

Димитрина

Всяка година идвам в тази църква. Какво си пожелавате днес? – Здраве и каквото си мечтая да се сбъдне. Това е.”

Филипка

Пожелавам на всички българи, които са и в чужбина и в България да са живи и здрави.”

Курбан за здраве, осветен от отец Марин, бе раздаден в двора на храма, след което имаше и поздрав с песни и танци от професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here