С концерт и атрактивен спектакъл Велико Търново пресъздаде въстанието на Петър и Асен

Спектакълът впечатли търновци и гости с театрално изкуство, музикални изпълнени, огнено шоу, бойни демонстрации.

0
14

Атрактивен спектакъл пред крепостта Царевец върна часовника в края на XII век и по-специално – през славната 1185 година. Спектакълът впечатли търновци и гости с театрално изкуство, музикални изпълнения на група „Ериней“, огнено шоу, бойни демонстрации.

Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново влязоха на Царевец, за да поставят началото на Второто българско царство и да обявят Търновград за столица.

Театралната историческа възстановка пресъздаде въстанието на братята боляри Петър и Асен, което води до отхвърляне на византийското робство и до възстановяване на Българското царство.

Спектакълът е по едноименната пиеса на Иван Митев, специално адаптирана за сцена на открито.

Иван Митев

За мен има много важни неща в нашата история. Едно от най-важните неща са тези двама братя. В пиесата даже имам такъв текст, който казва – из нищото, из мрака, изникват двама българи, които се възправят и срещу Господ и срещу дявол, за да освободят България. И всъщност това е великото на тези двама братя, защото те създават една династия, която повече от 200 години управлява България до идването на турците на Балканския полуостров. Театърът не може да си позволява такива неща, това е ноу хау една наша ниша да правим исторически неща. Никъде в България не се правят исторически пиеси, освен Търново.

Детелин Кандев, в ролята на Асен

Инстинктът на Асен, държавническото мислене, използва всички средства за крайната си цел. Понякога хули Господа и в същото време го моли да му прости този изказ към него. Най- интересното е когато всичко приключва той казва – аз не мога да бъда цар, моя брат ще бъде, затова Петър е първия цар от Асеневци.

Милен Иванов, в ролята на куманина Барлаган Узу

Аз изпълнявам ролята на куманина Барлаган Узу, който е далечен родственик на двамата боляри Асен и Петър, и който взема участие в подготовката и със свои хора от куманите. Участва във въстанието.

Виктор Терзийски, в ролята на майстор Драго

Ако трябва да намерим паралел с какъв майстор да го сравним, това е може би в по-съвременен вариант Колю Фичето. Бил е много известен майстор и е бил уважаван от народа, затова когато тези боляри решават да вдигнат въстание разчитат на човек, който все пак има добри отношения с хората, на всичкото отгоре е много добър майстор.”

Част от спектакъла бе и огнено шоу на група „Палячи“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here