Протест в София пред посолството на Полша срещу криминализирането на абортите там. През тази седмица полският конституционен съд обяви, че дори при доказано увреждане на плода – абортите са незаконни в Полша. Много българи също присъединиха. Те настояват за обществен дебат не само в Полша, но и в целия свят, защото смятат, че правата на жените са застрашени.

Протестиращите са в черни дрехи, чадъри и маски, подобно на хората, които излизат на приотест във Варшава. Както знаете,. според решението на конституционния съд във Варшава е разрешено да се прави аборт само при кръвосмешение, изнасилване и доказан риск за живота на жените.

Протестиращите настояват за по-широк обществен дебат и солидарност. “Трябва да раждаме сериозно болни или мъртви деца. Нямаме избор. Единственият избор е да ходим в друга държава. Примерно вашата. И за това не сме съгласни с цялото си сърце”, каза протестираща.

“Да покажем, че и ние тук сме готови на съпротива. Понеже знаем какви хора стоят в правителството и това не е изключено”, каза друга.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here