„Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува“

Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с Местните структури, в това число и Велико Търново насочват усилията си в превантивно-информационна дейност към най-рисковите групи.

0
8

Стартира кампания „Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува“. Националната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с Местните структури, в това число и Велико Търново насочват усилията си в превантивно-информационна дейност към най-рисковите групи. Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени. Вижте какво разказа председателят на Местната комисия за борба с трафик на хора във Велико Търново – Ваня Ананиева.

Във Велико Търново кампанията за борба с трафика на хора се провежда за осма поредна година, като традиционно стартира през октомври. Масови мероприятия предвид епидемиологичната обстановка не са планирани. Затова усилията сега се насочват основно към онлайн каналите и работата с ученици, тъй като именно те са една от основните целеви групи.

Ваня Ананиева, МКБТХ Велико Търново

Влизайки и говорейки с учениците, противно на очакванията, че трафикантите са едни страшни мъже, с дебелите вратове, с тъмните очила и с татуировките, да има и такива, но към настоящия момент на мода са други методи за въвличане на трафик на хора. Трафикантите са изключително интелигентни, много добри психолози, много манипулативни и всъщност въвличането в тази схема става чрез измама и заблуда.“

400 лица са идентифицирани, като жертви на трафик на хора през изминалата година. Наложените наказания са 93 по отношение на 61 лица.

Ваня Ананиева, МКБТХ Велико Търново

Това е всъщност само като официално идентифицирани лица, а има много хора, за съжаление, които не подават сигнали, защото ги е страх, защото ги е срам. Разбираемо е. Всъщност тези цифри не показват реалната обстановка, не говоря само за Велико Търново. Така че ние продължаваме, въпреки цифрите, дали ще са високи или ниски, да работим в тази насока.”

Местната комисия вече е провела над 10 срещи с ученици от областта този месец, както и няколко прожекции. Като акцент е не само трафикът на хора, но и темата за безопасен интернет.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here