Митинг в чешката столица Прага се проведе в неделя. Той беше срещу  правителствените ограничения за спиране на разпространението на коронавирусната инфекция. Това предаде Associated Press.

Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да разпръсне стотици протестиращи. Най-малко 20 души са ранени в сблъсъците. Чешките власти забраниха спортните състезания и разпоредиха затварянето на барове и ресторанти.

Събирането на обществени места на над 6 души също е забранено, но до 500 души могат да излизат на протести, ако са разделени на няколко отделни групи по 20 души и носят маски. На протеста снощи обаче голяма част от денострантите не са носили маски, а общият брой е надвишавал 500 души. Твърди се, че сред протестиращите е имало сериозна група футболни хулигани. 

След края на протеста, някои от демонстрантите започнаха да хвърлят бутилки от бира, камъни и бомбички по полицията, която в отговор използва водно оръдие и сълзотворен газ. Чехия е сред най-засегнатите от коронавирус страни в Европа. Страната е изправена пред рекорден скок на коронавирусните инфекции през последните седмици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here