Петото “Велико народно въстание” получи подкрепата на евродепутати, които декларираха, че Европа вижда случващото се в България.

Клеър Дейли, Европейска обединена левица, Рамона Стругариу, “Обнови Европа” (новото име на АЛДЕ), Иван Синчич (необвързан) и Пол Танг, социалист, направиха изказвания от трибуната, разположена в т.нар. “триъгълник на властта”. Клеър Дейли ще присъства на протестите и в събота (17.10.2020г).

Недоволните продължиха да настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев. Настояваха за оставката и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков и дори за тази на водещия на предаването “Панорама” Бойко Василев.

На проявата имаше две паралелни трибуни. Студентите от Софийския университет дойдоха със своя озвучителна техника и свои оратори около 18:30 ч. Пред президентството беше и пунктът на “Отровното трио”.

Въпреки дъждовното време протестът беше изключен мащабен. Проф. Велислав Минеков от “Отровното трио” отбеляза, че и дъжд да вали, гръмотевици да има, дори камъни от небето да падат, пак ще са тук, защото ненавиждат управляващите. “За 100 дни се смениха министри, криха се, станаха за резил на Европа, ще ги премахнем”, допълни той.

След традиционното приключване на събитието с химна на България, протестното шествие се отправи към храм-паметника “Александър Невски”, за да отдаде своята почит на антиправителствените протести преди 30 години на 10-ти ноември, след което множеството се отправи на традиционното шествие към Орлов мост, който за поредна вечер беше блокиран за кратко. Към 21:00 ч. демонстрантите се насочиха към БНТ.

Пред сградата на медията се стигна до напрежение между протестиращи и полиция, тъй като имаше опит да се влезе в сградата на БНТ. Пластмасови бутилки полетяха по прозорците на телевизията.

Хората пред БНТ се разпределиха по всички входове на телевизията, за да поне някоя група да се срещне с Бойко Василев и да го попитат защо не им дава трибуна.

Междувременно в ефира на БНТ гост беше Арман Бабикян, от “Отровното трио”, който заяви, че „над 60% от хората разбраха какво се случва в България“.

„Те решиха да го кажат и подкрепят. Въпросът е кой е на улицата и кой не е. Това е протестът на унизените, не на гладните. Това са хората, които искат икономика на знанието. Искат морала на ЕС, не просто фондовете. Искат антикорупцията на ЕС. Пак ли това чакаме – да излязат хората с високите сметки за ток?“, закани се Бабикян.  

Към 23ч. протестът стихна и хората се разотидоха.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here