Историческа възстановка пресъздаде Нишката операция от 1944 година

По време на събитието за първи път беше показан в действие и танк Т-34

0
13

Военно-историческа възстановка на „Нишката операция“ от 1944 година събра стотици търновци и гости на полигона край Беляковец. Възстановката пресъздаде една от големите битки на българската армия по време на Втората световна война. Участие в нея взеха реконструктури и курсанти от НВУ „Васил Левски“.

Нишката операция на Втора българска армия се провежда между 8 и 14 октомври 1944 година. Тя една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех.

По време на събитието за първи път беше показан в действие и танк Т-34 – един от символите на НВУ.

Момчил Тачев, председател на клуб „Братя по оръжие“

Моторите са R 75, всичките са били на въоръжение и в българската армия. Машините, които виждате отзад също са били на въоръжение в двете армии, като командирски и разузнавателен автомобил. Феномен Гранит също е бил основно на българска служба. Този специално е единствения запазен и реставриран в света в кабриолетен вариант – с оригинален двигател и в изключително отличен етап на реставрация. Тежкият влекач е също много характерен за българската армия, също така както за германците, съответно той се помни от всички ветерани – те са дърпали с него именно оръдията, с които са атакували противника.”

Стотици зрители дойдоха, за да видят мащабната възстановка.

Георги

Няколко пъти посещавам редовно възстановките, харесва ми много. Смятам, че традицията трябва да продължи, за да се възпитава младото поколение в дух на българщина – по този начин ще оцелее целия български народ. Хвала на хората, които го организираха и смятам, че трябва да стане традиция.”

Живко

Много ми хареса възстановката. Всичко е едно към едно, автентично. Танк Т 34 е атракция, защото с този танк руснаците са спечелили войната и е много интересно да се види в движение.“

Реалистично беше направено, хубаво е повече хора да могат да го видят защото ми се вижда малко публиката, мислех, че ще има повече хора. Хубаво е, за децата особено е интересно.”

След възстановката посетителите имаха възможност от близо да разгледат военната техника и да опитат от войнишка храна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here