Топла порция храна получиха 75 потребители в нужда от Велико Търново в Международния ден за борба с глада

Реализираната благотворителна инициатива се провежда за шеста поредна година съвместно с местната структура на Български червен кръст.

0
11

Социално слаби и крайно нуждаещи се лица – потребители на социалната услуга „Обществена трапезария“ получиха днес допълнителна топла порция храна в Международния ден за борба с глада – 16 октомври. Реализираната благотворителна инициатива се провежда за шеста поредна година съвместно с местната структура на Български червен кръст.

Тази година заради пандемичната обстановка раздаването на топла храна не се състоя на главната улица във Велико Търново, а в „Обществената трапезария“. По думите на областния координатор на МБЧК – Дея, хората нуждаещи се от помощ се увеличават, но се увеличават и хората желаещи да помагат.

Дея Колева, Областен координатор на МБЧК

С всяка следваща година стават все повече, било то просто когато дарят финансови средства, дори когато купят храна в супермаркета, но все повече хора са загрижени за този проблем. Надявам се, че с годините проблемът ще намалее и все по-малко хора ще бъдат страдащи по този начин.”

Порциите са приготвени от Домашен социален патронаж – Велико Търново. Хранителните продукти са предоставени от местната организация на Български младежки червен кръст след дарителска акция в два супермаркета в града.

Радослав Енчев, управител на Домашен социален патронаж, Велико Търново

Приготвихме на потребители на Обществената трапезария допълнение към обяда, който имат, което включва за десерт макарони със захар и за вечеря гъби с ориз, за 75 потребители.”

Освен това като допълнение сме приготвили супа от тиквички плюс печена риба с гарнитура зеле и моркови.“

Дияна и Марин бяха едни от първите, които взеха своята топла порция. Освен обяд хората получиха и пакети от първа необходимост, за да могат през дните, когато не получават топла храна да си я приготвят сами вкъщи.

Дияна

Доволни сме от храната. И пакет ми дадоха тук.”

Марин

Макарони, гъби с ориз – готвено, боб, леща, спагети. За колко време ще ви стигнат тези продукти? – Не мога да ви кажа с точност. Когато нямам готвено, тогава ще си ги наготвя.”

Чрез социалната услуга „Обществена трапезария“ всеки делничен ден в старата столица 75 потребители в нужда получават безплатно топла храна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here