Мащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, са провели европейските полицейски служби и Федералното бюро на Съединените щати. Това съобщи агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество “Европол”. 

Групата QQAAZZ включвала и български граждани, чиито адреси у нас са били и претърсени. Международната операция под ръководството на Европол е била ръководена от португалската полиция и ФБР. Освен в България, претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия – общо 40 на брой, като повече от половината обиски били проведени в балтийската република.

От Европол съобщават, че четири ареста са били направени в Испания, по един – в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия, докато в Латвия и Великобритания са били задържани по шестима души. Има сведения, че групата е изпирала пари, откраднати от хакери с помощта на зловреден софтуер, които прехвърляла между стотици банкови сметки по света.

В групата, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия. Това сочат данни на американското министерство на правосъдието. Според тях групата е откраднала пари от хора в Съединените щати и европейски държави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here