Военно-историческа възстановка на Нишката операция – 1944 ще пресъздадат на Учебения полигон „Беляковец“ на НВУ

В нея ще участва Клубът за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие“ и курсанти от Военния университет.

0
5

Военно-историческа възстановка на Нишката операция – 1944 ще пресъздадат на Учебния полигон „Беляковец“ на НВУ „Васил Левски“ тази събота. В нея ще участва Клубът за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие“ и курсанти от Военния университет. Очаква се на събитието да присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

70 курсанти от НВУ и 70 възстановчици ще пресъздадат успешната и знаменателната за българската история операция. Възстановка с толкова машини досега не е правена на Балканския полуостров.

доц. Момчил Тачев, председател на Клуба за военно-исторически възстановки „Братя по оръжие“

Немците ще настъпват от периода също немска, ще има три мотоциклета с кош – оригинални, два R75 с въоръжения, включително два ЦюндапK750. Ще ги следва немски разузнавателен и командирски автомобил тип джип, високопроходим, ползван и от българската армия. В случая ще демонстрираме немска колона, който ще е на тяхна страна. Феномен Гранит, който е изключително рядък сам по себе си, тъй като от този модел няма втори в света, имам предвид кабрио варианта.

Влекач, бил на въоръжение в българската армия и съветски автомобил също ще се включат във възстановката.

бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“

НВУ ще се включи предимно с логистична поддръжка.

Във възстановката ще участва и танк T 34, собственост на НВУ. Доскоро стоеше на един пиедестал, сега вече може да го видите в движение, възстановен.”

Българската армия ще бъде въоръжена с оръжия от периода – карабина и пехотна пушка Манлихер М95, а немците ще бъдат с Карабина Mauser. Ще бъдат ползвани и копия на картечници.

полковник Евгени Пенчев, заместник-началник на НВУ „Васил Левски“

Интересното за нашите участници е, че те ще бъдат с униформи- реплики, но снаряжението по тях е оригинално от периода, а освен това от месец юли с министерска заповед на НВУ е вменено да получи последните наличности в българската армия на пехотната пушка манлихер М95.

Нашите курсанти ще участват със зачисленото им бойно оръжие – това са пушки участвали в Балканската война, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война.“

Посетителите ще могат да опитат и войнишка храна приготвена лично от курсантите на военния университет. Възстановката на Нишката операция ще започне в 12 часа на Учебен полигон „Беляковец“ на НВУ.Достъпът ще бъде свободен. Ще бъдат осигурени и автобуси за желаещите да присъстват на събитието.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here