Излязоха резултатите от проверката на „Медицински надзор“ за смъртта на Христо Денев

Проверките показват, че не се установяват нарушения от страна на медицинските лица, взели участие в диагностично-лечебния процес.

0
40

След повече от два месеца след назначаването на проверката на изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по случая с починалия от коронавирус Христо Денев вече има резултат. Проверките показват, че не се установяват нарушения от страна на медицинските лица, взели участие в диагностично-лечебния процес. Констатацията сочи още, че становищата на експертните външни лица са еднопосочни – не се откриват нарушения и грешки в диагностичното и терапевтичното поведение при пациента. Нарушения са открити по отношение на административната документация.

19-годишният Христо Денев заболява на 7-ми юли, като на преден план са общи оплаквания и температура. По време на абитуриентския бал на 28-ми юни, младежът е имал контакт с доказан Covid носител. В периода от началото на симптомите до постъпването му в болница е проведено лечение с 3 антибиотика.

Д-р Сибила Маринова

Първите три антибиотика, които са използвани за лечението на Христо са в домашни условия. В рамките на 6 дни са сменени 3 антибиотика. После два от тези антибиотици са използвани в началото на лечението в covid отделението.”

На 13-ти юли, поради влошаване на състоянието, Христо е настанен в Covid отделението на великотърновската болница. Според констатацията по време на престоя на младежа са провеждани многобройни изследвания, а лечението включва необходимите за подобно заболяване медикаменти. По време на лечението на Христо, екипът в болницата е провел многократни консултации със специалист в страната.

Д-р Сибила Маринова

Всички колеги, с които съм разговаряла казваха, че ние правим всичко възможно за Христо. Никой от тях някакво съмнение по това което правим или някаква критика, че нещо не сме направили както трябва. ”

Последният консултант, с когото разговарях беше проф. Костов – председател на медицинския експертен съвет на 30-ти, пак по молба на г-н Денев. През целия престой на Христо в реанимацията всеки ден съм разговаряла с г-н Денев на вратата на отделението, по личния си телефон – в работно и извън работно време.“

В административната документация обаче са налице и административни пропуски – проведените телефонни консултации не са цялостно отразени, както и информираните съгласия и декларация не са подписани от пациента или упълномощени от него лица.

По отношение спекулацията с органите на Христо, д-р Сибила Маринова подчерта, че Covid -19 е противопоказен за трансплантация.

Към момента в интензивното отделение във великотърновската болница няма пациенти, 6 пациенти са настанени в covid отделението.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here