Вендинг автомат за лекарства монтираха в аптека в Горна Оряховица

Първият автомат – хибрид за лекарства в България и единствен в областта е монтиран в аптека на централно място в град Горна Оряховица.

0
50

Първият автомат – хибрид за лекарства в България и единствен в областта е монтиран в аптека на централно място в град Горна Оряховица. Вендинг автоматът ще работи денонощно като от него могат да бъдат купени лекарства от първа необходимост, санитарни продукти, здравни артикули.

Горна Оряховица е един от градовете, в които няма денонощна аптека. Именно тази липса се очаква да компенсира новото устройство. Според фармацевтите по време на пандемична обстановка вендинг апаратът ще намали и риска от разпространяване на заразата, защото по този начин се избягва струпването на много хора.

Иван Върбанов, фармацевт

Гражданите ще могат да си купуват лекарства без рецепта в извън работно време на аптеката. По този начин донякъде се избягва и в ситуация на пандемия излишно влизане в аптеката. Машината ще работи денонощно, така всеки който иска да си купи лекарство без лекарско предписание може да го направи без да влиза в аптеката, което е едно улеснение.”

Вендинг автоматът е произведен от италианска фирма и е роботизиран. Настроен е да поддържа нужната температура за съхранение на медикаментите.

Иво Георгиев, консултант, мениджър на проекта

Работи се лесно, работи се както в детска игра, да го наречем. Избира се продукта, потвърждаваш, плащаш. Може да се плати в брой, може да се плати и с карта. Друго предимство, което позволява машината е ако в момента сте в аптеката и няма дадено лекарство и може да се достави на следващия ден, може да си го заплатите на място в аптеката и доставката на следващия ден да бъде в ето тези кутии.“

Устройството е програмирано така, че да бъде лесно за използване от хора на различни възрасти. Очаква се до дни да машината да заработи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here