Пет месеца след смъртта на журналиста Милен Цветков, който навръх Великден беше убит от джип, управляван от дрогирания 22-годишен Кристиан Николов, делото все още не е внесено в съда. Томовете са в следствието и се чакат резултатите от комплексната медикотехническа експертиза, пише “24 часа”.

Вероятно всеки се пита защо още няма обвинителен акт при едно на пръв поглед напълно ясно престъпление – убийство на един нищо неподозиращ човек посред бял ден, с много свидетели, записи от камери и доказан извършител. Нещо повече – 5 месеца не са достатъчни, за да бъдат готови всички експертизи по делото.

Журналистът беше убит малко след 18 ч. на 19 април на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Хенрих Ибсен” в София.

Камери на съседните сгради заснеха как джипът на Кристиан, седнал зад волана след употребата на четири вида дрога, лети към светофара със 100 км/ч. Те показват, че няма и минимален опит на шофьора да намали скростта на автомобила. Напротив, увеличава я, което също е доказано с автотехническа експертиза.

16-17 метра преди да стигне колата на Милен Цветков, Кристиан се движел с около 98 км/ч, а непосредствено преди удара с около 100 км/ч, което е с 50 км/ч над разрешеното.

Освен това няма и никакъв спирачен път, въпреки че Кристиан имал видимост към светещия в червено светофар. Експертизата за скростта е готова от месеци. Тази, която показва, че колата на младежа е била в изправно състияние, също.

Отдавна са разпитани и 6-имата пешеходци, които само късметът спаси да не попаднат под гумите на колата и жертвите да бъдат много повече. Готови са и ДНК експертизите, които доказват, че точно 22-годишният шофьор е управлявал джипа. Въпреки събраните многобройни доказателства обаче делото все още не е в съда.

За сравнение при една друга катастрофа в София, станала на 10 юли 2013 г., обвинителният акт срещу пияния таксиджия беше в съда 4 месеца по-късно. Месец след това той получи от Софийския градски съд 9 г. лишаване от свобода.

Става дума за катастрофата на автобусната спирка на “Цариградско шосе”, при която пилият мента таксиметров шофьор Михаил Куртев се вряза в 12 души, чакащи автобус. Под гумите на колата му загинаха 6-годишно дете и 25-годишно момиче. Обвинителният акт срещу Куртев, който се призна за виновен в съда, беше внесен на 13 ноември 2013 г.

7 месеца пък отне разследването на катастрофата, която извърши Йосиф Йосифов, известен като Йоско Сливенския. След цяла нощ запой на 2 март 2011 г. той седна зад волана на мерцедеса си с 2,6 промила алкохол и уби двама мъже, тръгнали на работа, и рани други двама. Обвинителният акт срещу Йоско Сливенския беше в съда на 3 октомври 2011 г.

Защо тогава делото срещу Кристиан Николов още е в следствието, след като разследванията за други жестоки катастрофи са приключвализа около и по-малко от половин година.

Изпитание за психолози и психиатри се оказа и извършването на психиатрично-психологическата експертиза на Кристиан. Те дори изпратиха писма, че той отказал да се подложи на изследването. На думи твърдял, че е готов да съдейства, написал дори две декларации, но на практика не било така. Когато експертите отишли в ареста на 29 юни, се оказал със стомашно разстройство, получено на 26 юни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here