Европейската комисия се отказва от идеята за задължителни квоти за бежанци. Причината е съживяването на опита за промяна на европейските правила за убежище и миграция след повече от четири години безизходица.

Дългоочакваните предложения, свързани с миграцията и забавени от пандемията, ще позволят на държавите-членки на ЕС да изберат дали да приемат бежанци или да поемат отговорността за връщането на отказаните убежища в родните им страни.

Като стимул за приемане на бежанци или на лица, търсещи убежище, спасени в Средиземно море, на страните ще бъдат предложени 10 000 евро за всеки възрастен, финансирани от бюджета на ЕС, както и за всеки член на семейството, ако трябва да се събере заедно. Никоя държава обаче няма да бъде задължена да предложи убежище на никого, съобщи Ройтерс.

Предложението на ЕК, представено в Брюксел, предвижда облекчаване на държави-членки като Гърция и Италия. Държави като Унгария и Полша могат да бъдат задължени да приемат мигранти единствено в абсолютно изключителни случаи. Освен това комисията на ЕС изисква всички държави от ЕС да дадат своя принос за общата миграционна политика по време на криза.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here