4 сигнала за региона са подадени чрез приложението VOX на КНСБ

Средната работна заплата за региона през първото полугодие на 2020 година е 1 020 лева.

0
5

Средната работна заплата за региона през първото полугодие на 2020 година е 1 020 лева. За страната е 1 327 лева, отбелязаха от Регионалната структура на КНСБ. Само 4 сигнала за трудови нарушения са подадени в региона чрез мобилното приложение VOX. От Регионалната структура отчетоха още, че гражданите предпочитат да подават сигнали лично в офисите, за да обсъдят казусите с работодателите.

Четирите сигнала от областта, подадени в платформата, са свързани със заплата в плик – три са в секторите лека промишленост и един в здравеопазване.

Иванина Янкова, областен координатор на КНСБ

В леката промишленост тези нарушенията се изразяват в осигуряване на минимална работна заплата, която се изплаща по банков път, а останалата част на ръка, в плик, срещу подпис на авансова квитанция. А при прекратяване на трудовия договор се посочва, че се дължат обезщетения за платен годишен отпуск, но тази сума така и не се изплаща на работника и служителя.”

Сигналът в сферата на здравеопазването касае лечебно заведение и е във връзка с недобри условия на работа и лошо отношение на работодателят към служителите.

Иванина Янкова, областен координатор на КНСБ

Самият сигнал е изпратен до съответната институция, направени са необходимите проверки, а що се отнася до лицето, което счита, че е дискриминирано са направени необходимите консултации и проверки. Оттук вече нямаме обратна връзка с него.”

По време на пандемията най-много сигнали са подавани във връзка с платен и неплатен отпуск.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here