„Изкуството на графиката” и във Велико Търново

Тя се открива на 24-ти септември от 17,30 ч. пред Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

0
12

Изложба от колекцията на проф. Чавдар Славов „Изкуството на графиката” ще бъде показана във Велико Търново. Тя се открива на 24-ти септември от 17,30 ч. пред Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Повече за впечатляващата експозиция разказва преподавателят в Катедра “Графика” на ВТУ ас. д-р Николина Джановска.

В експозицията са представени част от събираните в продължение на години творби. Представени са автори, чието творчество се вмества почти в едно столетие, затова изложбата може да бъде наречена представителна за българската графика.

ас. д-р Николина Джановска

Тази експозиция е периодично представяна в различни градове, но в Търново идва за първи път. Битува едно мнение, че графиката е нещо нарисувано с черно, а пък в настоящата експозиция виждаме не само много графики отпечатани в цвят, но и технологично можем да обясним как точно се случва отпечатването на един графичен лист. Това е един много дълъг, трудоемък процес – от първия замисъл, от първата скица на някакво хвърчащо листче до разработването и създаването на това произведение на изкуството.”

Изложбата е уникална и по начина си на подбор.

ас. д-р Николина Джановска

Могат да бъдат видяни на централната стена старите майстори, от които са се учили нашите учители и съответно те са една база, от която е тръгнала съвременната графика в България. Следвайки стените имаме едни, така наречени класици наши, пример не само за студентите, но и за нас – преподавателите.”

Изложбата съдържа общо 104 графики и може да бъде разгледана до средата на октомври.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here