Д-р Стефан Филев: Неверни са твърденията, че болните от коронавирус в областната болница не се лекуват според здравните изисквания

Повод за изказването са твърденията на адвокат Иван Денев, заявени в публичното пространство.

0
91

Твърденията, че болните от коронавирус в областната болница не се лекуват според здравните изисквания са неверни. Това заяви изпълнителен директор на Многопрофилната областна болница д-р Стефан Филев. Повод за изказването са твърденията на адвокат Иван Денев, заявени в публичното пространство. Припомняме, че 19-годишния му син почина в местната болница, след като беше лекуван от коронавирус. Екипът ни се свърза с адвокат Денев. Той заяви, че не иска да коментира и очаква компетентните органи да си свършат работата. Все още се очакват резултатите от медицинския одит и прокурорските проверки.

Планът за действие в условията на усложнената обстановка, в която се намираме, е съобразен с всички здравни норми, заяви изпълнителния директор на лечебното заведение.

д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

Не знам откъде има информация адвокат Денев, че болницата е в незавидно финансово състояние в резултат от лош мениджмънт, но ето данните от шестмесечния отчет за приходите и разходите на дружеството. От него се вижда, че за първите шест месеца дружеството има печалба от 782 хиляди лева, като същевременно изплаща ритмично задълженията си към доставчици и няма задължения към персонала.”

Инфекциозно отделение, затова се стремим колкото се може по-бързо да направим ремонта и да го преместим в територията на Нова болница, не разполага с необходимите условия за интензивно лечение на пациенти с COVID инфекция. Диагностичният блок, образна и клинична лаборатория са далече, което допълнително затруднява работата на специалистите.

Медицинският директор на болницата д-р Галина Гарева заяви, че подготовката на лечебното заведение за борба с COVID инфекцията е започнала още преди първите случаи у нас.

д-р Галина Гарева, медицински директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

Пациентите на които се взема проба и е необходимо болнично лечение до излизане на резултата се ситуират в отделението по профил на заболяването.

При отрицателен резултат пациентът се въвежда в неизолирана стая.

При положителен пациентът се привежда в структурата на Първа хирургия при спазване на противоепидемичните мерки, като там се продължава лечението на COVID инфекция и придружаващите заболявания.“

От началото на март до момента през болницата в Търново са преминали над 150 заразени с COVID-19 пациенти, като между 60 и 70 от тях са се лекували в лечебното заведение, останалите – вкъщи. Три са смъртните случаи. Петима са заразените медицински работници и персонал.

От лечебното заведение съобщиха и че се очаква новият корпус на болницата да бъде открит догодина. За довършването му, както и за закупуване на нова техника са необходими още около 3,6 млн. лева, за което болницата ще кандидатства за заем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here