112 години от обявяването на Независимостта на България

Празничният 22 септември в старата столица започна по традиция в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ с празнична Света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

0
21

Празничният 22 септември в старата столица започна по традиция в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ с празнична Света литургия, отслужена от негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.

Последва водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Актьори от МДТ „Константин Кисимов” пренесоха множеството в храма назад във времето, когато е обявена независимостта. В ролята на Фердинанд отново влезе актьорът Милен Иванов, който прочете манифеста.

В Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ се състоя военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Стотици граждани се присъединиха към празника на хълма.

Най-важното е да бъдем единни, а не разединени и да вървим напред. Всяка година идваме. Защо държите да спазите традицията? – Защото преди всичко съм българин .”

В някакъв момент българите са мислели за България и са искали да постигнат нещо в тази държава, за разлика от днешните политици, които са много далеч от онези политици от 1908 година. Колкото и грубо да звучи, това е истината.“

Даниел Панов, кмет на Велико Търново

Да си българин е гордост, да си българин е чест и тези чувства са още по-силни днес, в деня на независимостта на България.

Независимостта, заедно със Съединението и Освобождението, най-ярко свидетелстват колко силен е българският дух, колко силен е българският народ, колко е обединен. Независимостта е връх в изграждането на новата българска държавност, след петвековното робство. Независимостта е дело на целия народ – всеки участва, всеки има своята роля, от ученика до министъра и генерала. Независимостта е обявена тук, в славния Търновград, историческата и духовна столица на България.

По традиция празнично шествие премина от „Царевец“ до паметника „Майка България”, където бяха положени гирлянди. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри празненствата пред сградата на Общината. Тя призова и всички политици да запазят час мълчание днес в знак на почит към нашите предци.

Цвета Караянчева

На такива дати като днешната трябва да сме обединени, да мислим за бъдещето на България, за бъдещето на нашите деца. Да се върнем назад към историята, за да видим колко са били мъдри нашите предци и ако се върнем на Търновската конституция, ще видим, че макар всички политически различия при нейното създаване, тя е една от най-демократичните за времето си. Ние политиците имаме много какво да учим от историята.

Празничната програма продължи със спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

Вечерта ще се проведе и тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here