Жители на село Ресен с протестна подписка заради недостиг на вода

Проблемът е от години, споделят местните и настояват да се вземе адекватно отношение.

0
6

Жителите на великотърновското село Ресен с протестна подписка за решаване на въпросите с недостига на вода в селото. Проблемът е от години, споделят местните и настояват да се вземе адекватно отношение. За това информираха членове на инициативния комитет за проблеми по водоснабдяването в селото.

Проблемът с водоснабдяването в село Ресен е от повече от 10 години. За това време местните са изпращали документи до различни инстанции. Но без резултат. Последната стъпка на жителите на селото е протестната подписка, в която са събрани над 600 подписа. Тя вече е изпратена и до Министерството на Регионалното развитие и благоустройството.

инж. Васил Драганов

Един път казват, че проблема е защото има трайно засушаване, пада нивото на водата, има недостиг, намалява дебита. В друг момент казват не се дължи на това, водата е достатъчна за Ресен, обаче има много загуби по трасето. Водопроводната мрежа на Ресен е около 25 км. Загубите стигали над 50-70%. И ние не знаем на кой господ да вярваме.”

Над 2 000 са хората в селото. В населеното място има училище, детска градина, магазини, заводи, здравна служба. Според местните е недопустимо при условия на пандемия и трайно засушаване да има режим на водата. Димитър е бивш служител в селото на водното дружество. Според него недостигът на вода се дължи в голяма степен на течове под земята.

Димитър Деневски

Има течове, които изкачат горе над земята, другите като си намери място и си продължава без да се усети къде отива. И тук когато смениха една тръба, само за едно разстояние от половин километър се откриха 4-5 течове на стария водопровод.”

Сега вечерта в 8 часа спират водата, сутринта в 5 я пускат, през деня има. Сега, на какво положение е нивото вече в самите каптажи… засега издържа, но до кога ще издържи един господ знае.“

Хората искат проблемът да бъде разгледан и на заседание на Общинския съвет във Велико Търново, за да се обсъдят възможностите и отговорността на “ВиК Йовковци”.

инж. Васил Драганов

Тези които са там, които носят отговорност, които изпълняват нещото, за което са назначени, да си свършат работата качествено, с чувство за отговорност. Не като гледат преписката да кажат ами това е преписка от Ресен и да я сложат в папката, а да знаят, че зад тази преписка стоят 400 или 500 човека. Това са живи хора и не са някакви селяни от селото, а са инженери, техници, финансисти, бизнесмени.”

От инициативния комитет са категорични, че ако не се вземе отношение по проблема, след подписката ще предприемат и други законови стъпки, с които да предявят своите искания.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here