Само до седмица американската компания SpaceX, собственост на предприемача Илон Мъск, се готви да извърши тестов полет на прототип на космическия кораб „Starship“, предназначен за бъдещи полети до Марс, съобщават световните информационни агенции.

„Корабът, модел SN8, ще бъде готов след около седмица”, посочи  сачвмият  Илон Мъск в Twitter.

Специалистите на SpaceX ще проведат няколко теста на прототипа на кораба, след което ще бъде извършен тестов полет на височина малко над 18 километра в орбита, а после корабът ще бъде върнат на Земята.

„Гарантирам вълнуващ полет и предварително специално благодаря за подкрепата на жителите на най-близкия до полигона  район.

Припомняме, че от началото на септември  SpaceX провежда редовни тестове на Starship на полигона в Бока Чика. До момента прототип на кораба е успял да се изкачи на височина 45,7 м. и да направи плавно кацане на асфалтова площадка в близост до стартовата площадка. При подобни тестове през  месец май пък прототипът на Starship експлодира по време на тестове. По същия начин завършиха и изпитания на прототипа през февруари и април тази година и през ноември миналата година. В началото на август прототипът на космическия кораб направи първия си успешен полет, достигайки височина от 150 метра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here