Автошколи възвърнаха нормалния ритъм на работа, надяват се да няма втора вълна

За да възстановят загубеното обаче ще са нужни поне още няколко месеца.

0
322

Автошколите възвърнаха нормалния ритъм на работа след тежките два месеца в началото на пандемията, в които се наложи да прекратят дейност. За да възстановят загубеното обаче ще са нужни поне още няколко месеца. Но се надяват да не се стига до втора вълна на заразени, защото това отново би повлияло на работния процес. Пред автошколите обаче остават някои проблеми.

Четири месеца след като автошколите възстановиха работа вече се наблюдава и увеличение на кандидат-шофьорите, споделя един от инструкторите във великотърновска автошкола.

Петър Кушлев, автоинструктор

При мен има още двама-трима човека, които бяха започнали курса и прекратиха по-време на тези два-три месеца, в които не сме работили и все още не са дошли по някаква причина. Или са заети или ги е страх от вируса, но има други които са по смели и идват, записват се. Продължаваме.“

Въпреки това пред автошколите остават някои проблеми. Един от тях все още малкия брой изпитващи. По думите на Петър Кушлев това е проблем не само за областта, но и за цялата страна.

Петър Кушлев, автоинструктор

В областта има може би към 30 фирми, които чакат за определен брой места, които почти никога не достигат. В рамките на 2-3 минути всичко се запълва и има хора, които чакат. При условие, че има трима изпитващи, в някои случаи ако някой излезе в отпуска намаляват до двама. Тогава става още по-трудно. Това е голям проблем. По някакъв начин Изпълнителната агенция трябва да го реши. ”

Автоинструкторът коментира и предложените промени в Наредба 41 която се отнася за професионалната компетентност и Наредба 37, която се отнася за обучението по време на шофьорските курсове. Една от промените е въвеждането на електронен регистър. След като влезе наредба 37 в действие то тогава влиза в действие и заповед, която се отнася за електронния контрол. Това са GPS системи, които по време на практическите изпити ще се използват за контрол на инструкторите.

Петър Кушлев, автоинструктор

Това от една страна е добре, но от друга страна ще увеличи цената на курса, тъй като трябва да се закупят устройства, да се купува или да се плаща софтуера. Очевидно това е направено някой да се облагодетелства.”

И сега има контрол от страна на ДАИ и най-добрия контрол е контрола на клиента. Ако не ви харесва няма да дойдете във фирмата. Примерно ако не ви даваме часовете няма да дойдете във фирмата. Така че тези GPS системи са направени с друга цел, тоест няма да подобрят обучението, а ще са в полза на някои други.”

Друго от нещата, които ще се предложи за обсъждане в наредба 37 е учебните автомобили да са собственост на фирмата или да са лизингови, тоест не могат да бъдат под наем. В момента има инструктори, които работят към фирми и със собствени автомобили. Ако влезе в сила това правило те няма да могат да работят като инструктори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here