Пазарът на недвижими имоти e стабилен

Пандемията още веднъж доказва, че не желанията на хората, а пазарът е този, който определя цените.

0
16

Стабилен е пазарът на недвижими имоти към момента. Цените на имотите у нас замръзнаха.

През първите три месеца на годината, както и сега се забелязва стабилност – тенденция, която се задържа и през следващите три месеца на 2020 г., въпреки очакванията на много хора това да се промени.

Пандемията още веднъж доказва, че не желанията на хората, а пазарът е този, който определя цените. Прогнозите по време на извънредното положение за спад на цените на недвижимите имоти всъщност не се реализираха.

Георги Младенов, Агент недвижими имоти във Велико Търново

Банките работят, дават кредити, хората се върнаха на работа до голяма степен, няма фалити на фирми масови и заради това пазара е сравнително стабилен.”

Също така се случи именно корекция при наемите, защото след като студентите напуснаха преди няколко месеца се появи едно подобно свръх предлагане и затова категорично в момента наемните нива са по-ниски отколкото бяха през миналото лято.“

В началото на пандемията брокерите отчитат лек спад в огледите и запитванията, но постепенно ситуацията се раздвижва и сега отново активно се правят сделки.

Георги Младенов, Агент недвижими имоти във Велико Търново

Тази извънредна ситуация се оказа катализатор именно на по-голямото онлайн търсене. Дори по-възрастни хора, които преди идваха на крак при нас, сега казват на по-младите си роднини я попитай, за да може да използват тези възможности, които ни дава интернет.”

Малките жилища се оказват най-търсени през последните месеци.

Георги Младенов, Агент недвижими имоти във Велико Търново

Именно желанието на хората да чувстват някаква сигурност ги кара както да инвестират пари в имоти, така и тези от тях, които са били на квартира и са усетили, че във всеки един момент наемодателя може да ги помоли да напуснат, защото по някаква причина не ги одобрява, те искат да имат тази сигурност, традиционна за българина изконна потребност да има собствено жилище.”

Много са факторите, които влияят на пазара на недвижими имоти, особено сега по време на пандемия и динамичната обстановка. Затова е трудно се направи точна прогноза, но драстичен скок в цените не се очаква.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here