Обявиха фотоконкурс, посветен на Колю Фичето

Любителски фотоконкурс, посветен на 220 г. от рождението на Колю Фичето, обяви Регионалният исторически музей.

0
10

Любителски фотоконкурс, посветен на 220 г. от рождението на Колю Фичето, обяви Регионалният исторически музей. Право на участие имат всички граждани без възрастово ограничение, разпределени в двете групи: учащи до 12 клас и възрастни. Целта на инициативата е да се засили интересът към исторически личности, допринесли за развитието на материалното културно наследство на България и Велико Търново. Крайният срок за изпращане на снимките е 18 септември, а наградените участници ще бъдат обявени на 28 септември.

Майстор Колю Фичето е роден през 1800 година в Дряново, но от 1830 година свързва житейския и творческия си път с Търново. Част от емблематичните сгради, архитектурни шедьоври от Възраждането негово дело са във великотърновския регион – църквата „Св. св. Константин и Елена“, руините на църквата “Св. Спас”, катедралната църква „Рождество Богородично“, моста в Килифарево.

доц. Д-р Светла Атанасова, гл. уредник в РИМ

Смятам, че ще предизвика интерес. Дори започнаха обаждания за обекти, които са извън системата на РИМ, защото ние на практика стопанисваме само тази сграда на музей „Възраждане“, но в града а кажем хан „Хаджи Николи“ е частна собственост, къщата с маймунката е собственост на Съюза на учените. Водят се преговори, арх. Донка Колева води преговори със собствениците, тези обекти да бъдат отворени за безплатно посещение в някои от дните през септември, не само за любителите фотографи, но и за всички хора, които желаят да се запознаят с историята на тези сгради.“

Снимките ще бъдат оценявани от жури. Ще бъде връчена и една специална награда на Кмета на Община Велико Търново. А най-сполучливите ще бъдат включени в изложба, която ще се открие на 15 октомври, когато ще бъдат официално наградени и победителите в конкурса.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here