ВСС представи новия център по медиация в Окръжен съд – Велико Търново

Такива центрове по медиация има няколко града в страната.

0
13

Висшият съдебен съвет представи новия център по медиация в Окръжен съд – Велико Търново. Той ще предостави възможност за срещи, консултации и реално провеждане на медиация, включително онлайн и трансгранична. Целта е да се намали натовареността на магистратите чрез промяна на нормативната уредба и използване на алтернативни форми за разрешаване на спорове, включително и въвеждане на електронно правосъдие.

Проектът стартира още през 2017 година, но се реализира в края на 2018 година. Такива центрове по медиация има няколко града в страната.

Марин Маринов, координатор от страна на ВСС

Специално този център държахме да бъде в град Търново, защото не може старата столица на България и апелативен център да нямат такъв център по медиация. Вие имате три съда в тази сграда, тоест това е необходимата инфраструктура, за да може да седнат хората и да преговарят.”

Съдът разрешава делата, но той не разрешава споровете. При медиацията се разрешава конфликта, подчерта координаторът на Висшия съдебен съвет.

Марин Маринов, координатор от страна на ВСС

Не всяко дело е подходящо за медиация. Има дела като семейните спорове например, където трябва да се разрешат бързо, защото често ескалират в други лични конфликти, които след това се виждаме с хората по наказателни дела. Така че се опитваме да бъдем гъвкави и да намерим тази подходяща идеална среда – едновременно да помагаме на хората да си разрешават по извънсъдебен начин, но не на всяка цена.”

Центърът във Велико Търново се очаква да заработи през месец септември.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here