Самотноживееща 75-годишна жена се нуждае от средства, за да оправи покрива на дома си, изгорял след пожар

Стефка получава минимална пенсия, с която едвам покрива месечните си разходи

0
729

Жена от Велико Търново се нуждае от средства, за да ремонтира покрива на дома си след като пожар нанася сериозни щети. Жената е пенсионерка и живее сама. А месечните й доходи са ниски и сумата необходима за ремонта на покривната конструкция е непосилна за нея.

75-годишната Стефка живее на улица „Васил Друмев“ в старата част на Велико Търново в квартал „Асенов“. Пожарът избухва през февруари миналата година. Къщата е стара, инсталацията също.

Стефка Стефанова

Основната причина и версия е забавяне, непредпазливост, включване на котлон, но къщата е стара, инсталацията беше много стара, често е давала проблеми.”

Да съм се забавила 10 минути от включването на котлона и пожара не беше до котлона, когато влязох в стаята.”

Пожарът беше в горе в десния ъгъл на стаята. Той не беше голям, може би 50 см., но аз просто не можех да хвърля там вода.”

След пожара жената е принудена да живее в съседна сграда на неин брат, където условията са тежки. Стефка получава минимална пенсия, с която едвам покрива месечните си разходи. Затова събира билки, с които изкарва допълнителни доходи. Въпреки тежката съдба и моментите на отчаяние, тя споделя, че не е загубила надежда.

Стефка Стефанова

Не мога да загубя надежда, защото тази тежка година аз съм жива, благодарение на много българи, които са ми помогнали и с парични, макар и малки суми, с обувки и с дрехи и съм безкрайно благодарна на десетките хора, които са ми помогнали при това положение, защото с тази малка пенсия, която имам, няма да мога да оживея.”

По груби изчисления около 3-4 хиляди лева ще са необходими за ремонт на покривната конструкция.

Стефка Стефанова

Аз не искам някакъв съществен ремонт. Стените са здрави, пода също, но понеже е стара – гредоред, фактически пожара отиде към тавана и към покрива. Поне покрива ако се ремонтира, да се запазят стените, да не се срутят от валежите и лека полека вече каквото има постепенно да се оправя.”

Засега Стефка е успяла да покрие покрива само с изкуствeни плоскости, колкото да не влиза вода в къщата от дъждовете. Междувременно за да събере необходимата сума за ремонта, тя смята да открие дарителска сметка и приканва всеки, който има възможност да помогне с каквото може.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here