Президентът и министърът на отбраната идват в Търново за производството на 206 курсанти и кадети от НВУ

Първо офицерско звание ще получат курсантите на НВУ “Васил Левски”.

0
29

Първо офицерско звание ще получат курсантите на НВУ “Васил Левски”. На 24-ти юли, ще бъдат връчени и свидетелствата на кадетите от 142-ри випуск „Добруджански“. Тази година завършват 206 курсанти, които ще бъдат произведени в лейтенанти и сержанти. В тържествения акт на Ритуалния плац във висшето училище ще участват президента Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Със заповед на министъра на отбраната НВУ е привилегирован да избира името на випуска всяка година. Името не е случайно. Тази година се навършват 80 години от връщането на южна Добруджа. Първенец на випуска е лейтенант Енчев с отличен успех.

лейтенант Давид Енчев, първенец на випуска

Тази награда ще я приема като хубав спомен, който да ми напомня за времето, когато съм бил тук и за това което съм постигнал.“

Общият брой на завършващите курсанти тази година 91, задочната форма 32 и кадетите от Професионалния сержантски колеж 83. Началникът на НВУ коментира изразходването на 12-те млн. лева за модернизация на учебната, битовата база и полигоните. За около 8 млн лева университетът на стартирал различни поръчки с цел повишаване на условията.

полковник Иван Маламов, началник на НВУ

Опитали сме се да балансираме така, че с тези пари да получим максимална ефестивност, което ще позволи и на университета да дава още по-добро качество на своето образование. Така че тези пари са ни вече малко. Миналата седмица при нас на посещение беше зам.-министър Запрянов пред който беше доложено състоянието и си поискахме още повече пари, за да може да постигнем още повече неща.”

Университетът е поискал още финансиране от около 45 млн. лева за пълна модернизация на базата си.

полковник Иван Маламов, началник на НВУ

Целта е да се повиши нивото на подготовка, материалната база, придобиването на нови симулатори, тренажори, всичко което ще повиши подготовката. Стремим се да направим така че нашите възпитаници да имат максимално близки условия до тези, които ще им трябват в редовете на българската армия.”

Квотата за курсанти тази година е 235. До момента НВУ е изпълнил 80 на сто от квотата. През септември се очаква допълнителен прием.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here