На 22 юли Православната църква почита паметта на първата вестителка на Възкресението на Иисус Христос – Мария Магдалена. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

Името на светицата се извежда от “Магдала” или Магдала на рибарите (името на града идва от “migdal” – колона)  и е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалина.

На 22 юли Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна, която изцелява бесове, докато Католическата църква разглежда личността й като каеща се блудница.

Независимо от различията в трактовките на образа на  Мария Магдалена, които години наред занимават писатели, художници и духовници. В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина. Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото й седем бесове, с което я излекувал. От този момент нататък Мария следвала Иисус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here