Пациенти със сърдечна недостатъчност трябва да се влошат, за да получат модерно лечение

Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата.

0
20

Близо 7 хиляди пациенти в област Велико Търново са със сърдечна недостатъчност. Това показват данните на Института за здравно образование. Лекари от няколко града в страната, включително и Велико Търново участваха в пилотен проект за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението. Оказва се, че един от абсурдите на системата е, че за да получи достъп до модерно лечение, покрито от НЗОК, пациент със сърдечна недостатъчност трябва да е в напреднал стадий на заболяването, когато уврежданията са трайни и необратими. А навременната терапия би забавила усложненията. Именно затова е необходимо тези критерии да бъдат променени, коментират специалисти.

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Затова навременното и модерно лечение е много важно.

Др Стела Дюкенджиева

Следвайки новите проучвания ние стигнахме до извода, че новите лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност да могат да се използват за малко по-широка група пациенти, а не за тези, които вече са стигнали.. малко по-напреднали, а и тези, които евентуално състоянието им би могло да се влоши в следващите години и биха имали полза от новото лечение.“

Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

Др Стела Дюкенджиева

При нас минават по-тежки пациенти, които са преживяли инфаркти, така че на месец минават да речем 300-400 пациенти, може да се каже, че поне ¼от тях са с изявена сърдечна недостатъчност.”

Вниманието ни трябва да бъде насочено да се лекуват заболяванията, за да не се стига до кройните стадии на сърдечна недостатъчност, така че може би има надежда. Когато правилно се третира едно заболяване не се стига до тези тежки стадии, тъй като ние преди години, когато нямахме тези лечения наблюдавахме много тежки форми. Сега по-рядко се наблюават.“

Част от предложенията, освен с улесняване достъпа до лечение от страна на НЗОК, са свързани с разширяване на диагностичния пакет за заболяването, по-голямо реимбурсиране на медикаментите, намаляване на бюрокрацията при изписване на лекарствата, електронен регистър, провеждане на училища за пациенти и техни близки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here