Започна активното събиране на липов цвят

Всяка година в средата на месец юни започва активното събиране на липов цвят – една от най-ценните билки, която се бере в огромни количества.

0
10

Всяка година в средата на месец юни започва активното събиране на липов цвят – една от най-ценните билки, която се бере в огромни количества. Затова е изключително важно берачите да познават и спазват правилата за събиране и съхранение, за да се опази този важен природен ресурс.

Биловият цвят е сред първите видове билки по събиране и износ в България. Ежегодно се добиват и търгуват тонове изсушен липов цвят.

Христо Райков, собственик на магазин за здравословни храни и билки

Бере се липата обикновено сутрин на хладно. Цветовете са бледо жълти и образуват съцветие, което се сътои от 7 до 15 цветчета. Бере се сутрин, разстила се в проветриво помещение, хладно. Обикновено се съди, че липовия цвят е изсъхнал, когато дръжката се чупи. Започне ли да се чупи дръжката, това означава, че вече е годен за консумация.”

Цветовете на липовото дърво притежават множество лечебни и полезни свойства, благодарение на които толкова често се използват в народната медицина – подобрява храносмилането, успокоява нервната система, притежава противомикробно действие, понижава нивата на кръвната захар и не само. Тя е и една от най-търсените билки, показва практиката в магазина за билки на Христо.

Христо Райков, собственик на магазин за здравословни храни и билки

След водата, като че ли най-много се пие липов чай.”

Има хора, които идват тук, когато вече е края на зимата, сършили са това, което са набрали и идват при нас да си купят. Повечето хора си го приготвят вкъщи, берат си, особено хората от селата.“

За предпочитане е да се бере липи от дърво, което е далече от пътищата и от големите градове.”

От РИОСВ Велико Търново информираха, че регистрирането на билкозаготвителните пунктове се извършва при тях, като позволение за събиране на билки се издава от общината. А нарушителите подлежат на санкциониране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here