Ателиетата на Самоводската чаршия отвориха

След тримесечна пауза занаятчиите се върнаха в своите магазинчета и ателиета с надеждата туристите да се върнат.

0
236

Ателиетата на Самоводската чаршия отвориха врати, въпреки, че улицата е все още пуста. След тримесечна пауза занаятчиите се върнаха в своите магазинчета и ателиета с надеждата туристите да се върнат. Споделят, че тази година ще разчитат на българските, а не както обикновено на чуждестранните туристи.

Едно от ателиетата, което отворя врати преди няколко дни е на Красимир. Определя изминалите месеци като трудни, заради невъзможността да продава своите изделия. Също така като ползотворни за изработване на нови артикули, за които по принцип времето не остава.

Красимир Сивов, кожар

В положителна насока си остана пандемията това, че ни затвори вкъщи или по ателиетата и ни даде малко творческо време за мислене и за нови неща, които можем да произведем, върху които винаги сме ги мислили, но никога не ни е оставало време, за да направим дадено изделие.”

Сега занаятчиите очакват да има работа предимно през почивните дни, защото през седмицата е пусто.

Красимир Сивов, кожар

Очакванията ни за летния сезон е може би спад със 70 до 80% на оборотите, които сме правили през други години.”

Занаятчия, който е загубил надежда аз лично не познавам. Но промяна в цените ако има някаква тя ще е в този аспект на намаляне на цените. Досега бяхме ориентирани изцяло към пазара към чужденци. Тази година изцяло пазара ще бъде обособен от българи, които пътувайки за морето или използвайки отпуската за почивка ще пребивават в Търново. Само така ще успеем и ще трябва да ги привлечем тези българи. Единственото с което можем да привлечем българите е с по-атрактивна цена.“

Междувременно преди около две седмици занаятчиите са отправили молба към Общинския съвет, както бяха освободени наемите по време на пандемията, така по възможност до края на годината да бъде намалена част от тях. Това по думите на Красимир ще помогне на много занаятчии на Самоводската чаршия и няма да позволи да затворят врати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here