С ритуал и вой на сирени във Велико Търново бе почетен Христо Ботев

Десетки великотърновци присъстваха на церемонията пред паметника на революционера в центъра на града, въпреки проливния дъжд.

0
14

С ритуал и вой на сирени точно в 12 часа във Велико Търново бе почетен Христо Ботев и падналите за свободата на България герои. Десетки великотърновци присъстваха на церемонията пред паметника на революционера в центъра на града, въпреки проливния дъжд. Припомняме, че паметникът на Христо Ботев бе открит навръх 2 юни миналата година. Бюстът е бил съхраняван в НВУ „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.

Ритуалът пред паметника на революционера в центъра на старата столица започна малко преди 12 часа с приемане на строя на Почетния караул. А точно в 12 часа по традиция звукът на сирените огласи Велико Търново и населените места от общината, за да напомни за героизма на Христо Ботев и българските герои.

След минута мълчание заупокойна молитва отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. А учениците от ПМГ „Васил Друмев” представиха литературната композиция „Спасена памет“, посветена на Ботев.

Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в националната памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха ръководствата на общината иобластната администрация, представители на институции и граждани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here