Български лекарски съюз с национално социологическо проучване сред лекарите

Проучването е под формата на анкета сред 1000 лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система.

0
18

Български лекарски съюз стартира национално проучване за заболеваемостта сред лекарите и работата им в условията на COVID-19. Проучването е под формата на анкета сред 1000 лекари от цялата страна и от всички звена на здравната система. Анализ на свършеното е необходим. Той ще даде отговор на много въпроси и препоръки какво да се подобри за най-голяма адекватност в подобни условия, коментира председателят на колегията на Българския лекарскисъюз във Велико Търново д-р Христо Димитров.

Анкетата включва както въпроси насочени към личното здраве и състояние на лекарите – възраст, месторабота, местоживеене, заболявания. Също така и въпроси са свързани с начина на работа в условията на пандемия – дали са осигурени необходимите процедури за защита, лични предпазни средства, условия на работа.

д-р Христо Димитров – председател на РК на БЛС във В. Търново:

Всички знаем, че средната възраст на лекарите наближава 60 години. А в условията на тази епидемия означава, че повечето лекари в България са във високорисковата група за тежко протичане на евентуално заболяване от коронавирус.”

По думите на д-р Димитров след проучването и анализа акцент трябва да се постави върху приемствеността в системата. По този начин да се задържат младите лекари в България.

д-р Христо Димитров – председател на РК на БЛС във В. Търново:

Знаете, че те масово напускат и това от година на година като проблем нараства до там, че в скоро време в системата наистина няма да има достатъчно резерви, да не кажа никакви, което поставя под пряка заплаха здравето на българските граждани.”

Въпреки извънредната обстановка, пред която се изправиха и граждани и лекари, обществото бързо успява да се адаптира и справи със ситуацията.

Национално социологическо проучване сред лекарите ще продължи около месец.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here