Остави излишна вещ или си харесай и я вземи, напълно безплатно

Постоянен свободен пазар във Велико Търново вече отвори врати.

0
159

Постоянен свободен пазар във Велико Търново вече отвори врати. Ще работи един ден в седмицата за няколко часа. Всеки ще може да си вземе нещо или остави ненужно напълно безплатно. „Килеръ“ отваря два пъти преди извънредното положение, след което се налага заради мерките да затвори временно. Така след кратко прекъсване той отново е на разположение на великотърновци.

Маргарита Симеонова, заедно с нейните колеги, се занимават с тази благородна кауза вече 2 години. Започват доброволно с образователна кампания за деца и младежи. Целта е да ги научат как да намалят отрицателния отпечатък върху планетата. Една от стъпките е да намалят закупуването на излишни вещи. По този начин цели да се намали и генерирането на повече отпадък.

Маргарита Симеонова:

Започнахме с разработването на различни модули, разработване на посещението на деца в детски градини и училища, разработването на образователни материали. От есента работим и с трима чужденци по програма „Европейски корпус за солидарност“. Благодарение на тази програма всъщност успяхме да финансираме и наема на помещението. Решихме в работното си помещение да създадем и Килер.

“Килеръ” е мястото, където всеки може да донесе неща като дрехи, книги, бижута, детски играчки, игри и малка електроника, които не използва вече или да си хареса и вземе нещо безплатно.

Маргарита Симеонова:

По този начин даваме втори живот на дрехите. Хората не си купуват излишни вещи, не генерират допълнително отпадък – най-вече текстилът. Той не се рециклира особено много в България, обикновено попада или в бунищата, или бива изгорен, след това ние вдишваме всичкия този отпадък.

Вчера ни посетиха над 40 човека, повечето и донесоха неща.

Към момента има широк отзвук към кампанията. Организаторите споделят, че ще се опитат да разширят дейността, като излязат извън рамките на офиса, в който в момента са разположили вещите.

Маргарита Симеонова:

Ще се опитаме да я направим в парка на триъгърника, да я направим и в топлите месеци на открито в парка, защото тогава е по-лесно за всеки минувач да си вземе каквото желае. Така ще направим повече видима самата кампания.

Бихме желали да развием кампанията тепърва и в други градове, където има доброволци готови да споделят помещение и да организират такава кампания, както в Търново.

Хората, които желят да оставят нещо в свободния пазар, е необходимо предварително да се свържат с организаторите или да пишат във фейсбук страницата. „Килеръ“ се намира на улица „Симеон Велики“ и ще работи всяка сряда от 17 до 20 часа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here