На 25 март Гърция празнува 200-годишнината от началото на национално-освободителната борба, която в крайна сметка слага край на вековното османско владичество. 
Основното събитие на празничните тържества ще бъде военен парад на централния площад Синтагма в Атина. Поради неблагоприятната епидемиологична обстановка в страната, събитието ще се проведе при стриктно спазване на всички санитарни протоколи. Независимо от това, организаторите обещават интересно шоу.
В допълнение към гръцкото ръководство, ще присъстват представители на държавите, изиграли важна роля в подкрепа на революционната борба на гърците: Русия, Великобритания и Франция, ще наблюдават шествието на военна и моторизирана техника, както и полета на авиацията. Москва се представлява от министър-председателя Михаил Мишустин, Лондон от наследника на британския трон, принц Чарлз Уелски, а Париж от министъра на отбраната Флорънс Парли.
В цяла Гърция традиционните паради на студенти и ученици са отменени. 
1821 г. е един от повратните моменти в историята на Гърция, тъй като резултатът от избухването на националноосвободителната борба е формирането на независима държава. В продължение на почти четири века – от 1453 г., когато Константинопол пада, – Елада е била под властта на Османската империя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here